Makanan Tradisional Malaysia

 

NEGERI KEDAH





- PEKASAM
Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama .


NEGERI TERENGGANU




- KETUPAT SOTONG
Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat.Beras pulut ini akan dimasak bersama santan lalu disumbat ke dalam sotong dan dihidang dengan kuah santan. Pulut beras merah turut dipakai untuk membuat ketupat sotong.


- KEROPOK LEKOR
Keropok lekor atau sosis ikan adalah sejenis snek ikan Melayu tradisional yang berasal dari negeri Terengganu, Malaysia. Ia diperbuat dari tepung ikan dan sagu dan dibumbui dengan garam dan gula.


NEGERI SEMBILAN




- RENDANG CILI API
Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Akan tetapi, rendang sekarang mula popular dengan ayam.


NEGERI KELANTAN





- NASI KERABU
Nasi kerabu adalah hidangan nasi Melayu, sejenis nasi ulam, di mana nasi biru berwarna dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, jeruk dan salad lain. Warna biru padi berasal dari kelopak bunga Clitoria ternatea yang digunakan untuk memasak.


NEGERI JOHOR




- LONTONG JAWA
Resepi ketupat / lontong Jawa yang lazat dan lazat. Lontong sayur-sayuran Jawa adalah makanan yang sering dijumpai, baik di penjual jalanan maupun di restoran. Jika anda selalu bersarapan, anda akan bersarapan dengan menu ini. Rasanya lezat dan betul disajikan pada waktu pagi kerana makanan ini bukanlah makanan berat. Bilangan kek beras boleh disesuaikan dengan citarasa anda. Walau bagaimanapun, kek beras juga baik untuk dinikmati pada sebelah petang atau petang.


NEGERI P.PINANG




- LAKSA PENANG
Laksa penang adalah makanan yang dibawa oleh masyarakat Cina Peranakan. Ianya amat popular di Pulau Pinang dimana tempat ianya berasal dan juga amat terkenal di sekitar Malaysia dan Singapura. Cara pembuatan laksa penang mudah dan sekiranya anda mengikut langkah- langkah yang sedia ada, pastinya anda akan menghasilkan juadah yang amat lazat.


NEGERI SARAWAK



 - KEK LAPIS SARAWAK
Kek lapisan Sarawak adalah kek berlapis, yang lazim dihidangkan di Sarawak, Malaysia pada majlis-majlis khas. Dalam bahasa Melayu, kek itu dikenali sebagai kek lapis Sarawak, Kek lapis moden Sarawak, 'atau hanya kek lapis



- LAKSA SARAWAK
Laksa Sarawak merupakan sebuah juadah yang berasal dari Negeri Sarawak,Malaysia. Bahan utamanya adalah sambal laksa yang diperbuat daripada pelbagai ramuan. Ia mempunyai sup asas mengandungi sambal belacan yang memberikannya warna seakan kemerahan yang turut dicampur dengan santan, asam jawa, bawang putih, lengkuas, dan serai.

NEGERI PERAK


- RENDANG TOK (MELAYU)
Rendang tok secara tradisinya adalah rendang kering di mana daging dimasak selama berjam-jam,menghasilkan rendang yang kaya tetapi juga kering,(dari kerisik) dan dilapisi rempah-rempah.





- CHEE CHEONG FUN (CINA)
Chee Cheong Fun adalah hidangan halus yang dibuat dengan gulung nasi beras kukus dan dimandikan dengan jumlah yang lazat manis dan sos cili. Ia dinikmati sebagai makanan ruji, yang sangat tinggi dimakan semasa sarapan pagi




- NASI KANDAR (INDIA)
Nasi kandar adalah satu hidangan utara Malaysia yang popular, dan berasal dari India dan dimashyurkan oleh pedagang India Muslim dari India. Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan.
Perkataan Nasi Kandar, timbul sewaktu waktu kelihatan penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi. Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan pada kebanyakan restoran Tamil Islam atau "Mamak Malaysia" dan gerai hidangan India Muslim.


NEGERI PAHANG



 - GULAI ASAM RONG
Gulai Asam Rong atau sebutan orang kampong gulai aserong adalah sajian tradisi yang menjadi kemestian dalam masakan harian malah kenduri-kendara di Batu Talam. Gulai asam rong lebih dikenali di sekitar Kg.Ulu Sungai dan Batu Talam, Raub & Ulu Tembeling, Jerantut. Terdapat dua jenis asam rong iaitu diperbuat dari buah perah dan satu lagi dari biji getah



- PUDING RAJA
Puding Raja juga dikenali sebagai Royal Puding,pencuci mulut ini telah dibangunkan dan berkhidmat kepada keluarga raja negeri Pahang.Bahan-bahan asasnya ialah pisang lemak manis,susu cair,ceri ceri dan kacang mete.

NEGERI PERLIS

RINGGI

 Image result for KUIH PERLIS RINGGIT

Ringgi atau emping yang siap dibuat akan dimakan bersama isi kelapa yang sudah diparut dan juga gula sebelum ia dibahagikan untuk dibawa pulang ke rumah masing-masing. Selalunya pembahagian dibuat menggunakan kaedah sukat secara lama atau tradisional iaitu menggunakan kepoi ataupun gantang. Jika padi yang diketam segantang, mungkin ringgi yang boleh dihasilkan ialah hempat kepoi (secupak). 


JERUK MAMAN
Image result for JERUK MAMAM


 Pokok Maman atau nama saintifknya Cleome Gynandra merupakan tumbuhan renek yang boleh dijumpai hidup di kawasan berpasir dan tanah lapang. Kebiasaannya pucuk atau daun muda dibuat jeruk sebagai pembuka selera. Air jeruknya menjadi cicah ikan bakar dan makanan yang lain. Bahan asas penyediaan sajian tradisi ini ialah pucuk atau daun muda maman, nasi putih, garam dan air secukupnya.

PULUT HARUM MANIS

 Image result for PULUT HARUM MANIS

Harumanis, satu nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam kalangan rakyat negeri Perlis khususnya dan penggemar mangga ini amnya. Harumanis Perlis telah mencipta satu fenomena tersendiri setiap kali tiba musimnya antara Mac hingga Jun setiap tahun. Kehadiran Harumanis sentiasa dinantikan penggemar buah tempatan sama ada di negeri Perlis atau lain – lain negeri. Buah ini sangat popular dimakan dengan pulut. Rasanya sangat sedap. 

             NEGERI SABAH


Hinava
Hidangan ini terdiri daripada isi ikan segar yang dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah , limau kapas dan garam.



Ambuyat

Ambuyat merupakan hidangan tradisional yang diperbuat daripada bahagian batang dalam sagu sawit yang juga merupakan bahan berkanji. Rasanya dan cara ia dimakan unik, namun keenakannya masih terjamin.

Ianya dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos. Sosnya ada berbagai jenis, ada yang menggunakan belacan atau kuah ikan rebus.

NEGERI SELANGOR

Pecal

Pecal Sayur yang sangat lazat ini dikenali sebagai Salad Jawa tradisional terdiri
daripada sayur-sayuran berkhasiat, dihidangi dengan sos kacang yang kadang kala turut
disajikan dengan ketupat atau lontong.

5 juadah tradisi negeri Selangor patut dicuba, terpilih destinasi gastronomi Malaysia

Nasi Ambeng


5 juadah tradisi negeri Selangor patut dicuba, terpilih destinasi gastronomi Malaysia

ASAM PEDAS
Image result for buah melaka
 buah melaka merujuk kepada sejenis kuih yang diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung beras pulut, manisan, kelapa muda parut, garam, air dan daun pandan (untuk warna dan baunya yang harum).



Comments